Подходящ ли моят покрив за изграждане на фотоволтаична система

Какво да имам предвид, ако строя сграда на която планирам да поставя фотоволтаик



Изграждането на фотоволтаична система върху покрива на офиса, склад или производствения цех е чудесен начин да се оползотвори свободното пространство и да се генерира собствена чиста и безплатна енергия. Преди да стартирате проекта Ви препоръчваме да обърнете внимание на следните детайли :

Теглото на фотоволтаичните панели и монтажната конструкция

Теглото на фотоволтаичния панел варира от производител до производител.Средното тегло за 60-cell панел е между 18 и 19.5 кг, докато при по-мощните 72-cell панели, теглото варира между 22-24 кг, но пък е разпределено върху по-голяма площ.
За 1 kWp мощност върху покрива ще Ви трябват поне 5-6 м2, предвидете допълнително теглово натоварване около 20 кг/м2.

Ние, СънСЪРВИЗ предлагаме 3 бранда панели на водещи производители: JinkoSolar, LongiSolar и YingliSolar с отлично съотношение между цена и качество.

☀ Характеристики на покрива

В случаите, когато покривът не е плосък, панелите следват неговия наклон и в някои случаи, за да се избегне излишно ветрово натоварване, не е желателно панелите да се повдигат в единия си край и така да им се придава допълнителен наклон. Когато сте в процес на построяване на нова сграда, на която в бъдеще бихте искали соларен покрив, обсъдете с архитекта и конструктора, варианти на покрива, които да Ви дадат оптимален наклон, изложение на юг. Ако предвиждате поставяне на хидро и топлоизолация на покрива, съгласувайте предварително с инсталатора на ФВЕЦ подходяща монтажна конструкция за фотоволтаични панели и предварителното поставяне на елементи, които да преминават през изолацията и да служат за опора.

☀ Влияние на фотоволтаичните панели върху покрива

Проектът за покривна фотоволтаична система трябва да се съгласува с конструктор, който да изготви конструктивно становище. Монтажът й не бива трябвало да води до протичане на покрива. При монтаж върху ламаринен/термопанелен покрив под монтажния профил се поставя ЕPDM лента, която уплътнява зоната на пробиване на гофрата. За плосък покрив съществуват решения както с пробиване на покрива, което изисква допълнително хидроизолиране в мястото на пробиването, така и решения само с допълнителни тежести.

Фотоволтаичните панели могат да се инсталират на различни покриви, но винаги придружено със съответно конструктивно становище, за да се гарантира безопасността й.

За повече информация и конкретни запитвания можете да се свържете с нашия екип на имейл sunservicebg@abv.bg